Wat is Wil Sueňo?

Het project “Wil Sueño” (Wil’s Droom) is een van de projecten die de in Noordwijk geboren Wil van Stein sedert haar vertrek naar Honduras eind jaren zeventig heeft opgezet.

Wil Sueňo

Wil werd op het platteland vaak geconfronteerd met ouderen, die na het vertrek van hun kinderen naar de stad, onverzorgd achterbleven en naarmate de jaren vorderden steeds verder verpauperden. In Honduras wordt heel weinig tot niets gedaan voor de ouderen. Zij moeten blijven werken tot aan hun dood om te overleven. Er zijn geen sociale voorzieningen voor ouderen.

 

Zij besloot een stukje grond dat ze had gekocht met geld van haar familie bij Llano del Tigre in de gemeente Morocelli 56 km. van de hoofdstad Tegucigalpa aan de hoofdweg naar Nicaragua te bestemmen voor haar droom: een zelfvoorzienend ouderendorp. (zie  plattegrond & panorama)

Kaart van Honduras

Het project is de afgelopen jaren uitgegroeid. Om het hele terrein is een omheining gezet, dit is erg belangrijk, want de boeren uit de omgeving laten hun beesten vrij lopen en deze dieren komen overal waar groen te halen is, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat als Wil jonge planten laat neerzetten deze binnen de kortste kerende worden opgegeten door de koeien, paarden of ezels.
Er zijn met steun uit Nederland 22 huisjes gebouwd voor de ouderen waarvan er op dit moment nog maar 6 meer zijn bewoond. Ze had veel meer bewoners maar door ouderdom en andere redenen is het aantal terug gelopen. Wil heeft de afgelopen jaren door het ontwikkelen van diverse activiteiten getracht om zelfvoorzienend te worden.

Een blik op Wilsueňo

Ze heeft ondertussen zeven visvijvers waar ze Tilapias laat opgroeien voor de verkoop. Ze verbouwt diverse groenten zoals bruine bonen, tomaten en paprika’s voor eigen gebruik en de verkoop. Ze heeft twee tunnelkassen en 500 bananen bomen en zal naar het zich laat aanzien de komende jaren zelfverzorgend worden. Er is een goede samenwerking met de landbouw hogeschool in Zamorano die haar helpt en ondersteunt bij de visteelt en de tuinbouw. Ze krijgt ook adviezen over het planten van bomen.
De leerlingen van de school helpen als studie object bij de tuinbouw. Het project beschikt ook over een natuurlijke waterbron, hiervoor is een pomp aangeschaft, die elektrisch wordt aangedreven, zodat zij in ieder geval voor de landbouwproducten nooit zonder water zal zitten.

Een introductie van het Wil Sueño project.
[youtube_sc url=http://www.youtube.com/watch?v=FbjT4e-PNW8 width=352 height=288 rel=0 fs=1 controls=1]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.