De Kliptown dagopvang voor peuters en kleuters is gelegen in de gelijknamige sloppenwijk die deel uitmaakt van Soweto, de zwarte voorstad ten zuidwesten van Johannesburg. Het ligt direct naast het SKY-jongerenprojekt (SKY = Soweto Kliptown Youth) , maar is daar financieel onafhankelijk van.
Kliptown is een wijk met een hoge werkloosheid en het bestaat uit een droefgeestige verzameling van hutjes en wrakke bouwsels van golfplaat.
Klik voor YouTube-filmpje over SKY. Het geeft een duidelijk beeld van de woon- en leefomstandigheden in Kliptown.
Ook deze foto-impressie op Flickr geeft een duidelijk beeld van de buurt.
De Kliptown dagopvang ontvangt geen bijdragen van rijk of gemeente, het draait geheel op donaties plus zo nu en dan een kleine bijdrage van een moeder. Het wordt gerund door Claudah Mokgethi (foto) met een aantal medewerksters, die deels als vrijwilligster en deels tegen een geringe vergoeding werken. Tijdens mijn bezoek in september 2006 werden er ruim 300 peuters en kleuters dagelijks verzorgd. Het zijn kinderen waarvan de moeder overdag werkt, of waarvan één of beide ouders aan AIDS is overleden. De jongsten zijn ongeveer 2 jaar en de oudsten 7 tot 8 jaar.
De behuizing heeft geen elektriciteit en is krap voor zoveel kinderen, de toiletgelegenheid is armoedig en onvoldoende. Er zijn slechts vier kindertoiletjes zonder stromend water in een heel kleine ruimte. Behalve een kraan in de keuken waar de maaltijden bereid worden is er geen waterleiding. Ook zijn er dus geen douches.
Brenda, Wendy en Mandy, drie enthousiaste medewerksters, geven de oudere kinderen les in lezen en schrijven. Dankzij een donatie van de VOMM hebben deze drie dames een bijscholingscursus tot onderwijzeres kunnen volgen. Zij zorgen er voor dat elk jaar de oudste kinderen kunnen doorstromen naar een lagere school.
In de middagpauze krijgen de kinderen allemaal een bord mieliepap (= maïsmeelpap) met wat groente. In de namiddag wordt er ook een gratis warme maaltijd geserveerd, andere kinderen uit de buurt kunnen daar ook gratis gebruik van maken. Vaak is dat voor die buurtkinderen dan de enige maaltijd die ze die dag krijgen.
Klik hier voor foto’s van het Klipspruit projekt.