Categorie archief: Agenda

woensdag 16 november
20:00 uur
Stadscafé Gieling Muiden
Ontmoet Nepal en Mali

zaterdag 10 december
16:00 uur
de Brink Muiderberg
Winterfair

woensdag 1 maart 2017
20:00 uur
Kunstgebouw Pr. Irenestraat 3 Muiden
Algemene Leden Vergadering

donderdag 23 maart 2017
middag
Dijkweg/Noordpolderweg
Wandelen met Water

Wandelen voor Water 23 maart 2023

Ook dit jaar gaat de VOMM in nauwe samenwerking met de basisscholen in Muiden en Muiderberg de sponsorloop “Wandelen voor Water” organiseren. We zijn elk jaar weer blij en dankbaar dat de basisscholen deze actie met al hun enthousiasme mogelijk maken. Dit jaar doen mee : Kindcentrum “De Meerstroom” in Muiderberg en Kindcentrum “Muiderkring” en “Jozefschool” in Muiden.

De opbrengst van dit jaarlijkse evenement gaat de VOMM dit jaar doneren aan “Silent Work”. “Silent Work” is een organisatie opgericht door Wiljo Oosterom uit Nederland. Zij emigreerde naar West Afrika. Daar heeft ze in de loop van jaren haar kennis en netwerk gebruikt om een aantal lokale initiatieven te ondersteunen op gebied van onderwijs, voedsel en water kwaliteit en gezondheid. Bijzonder aan haar werk in Senegal, Mauritanië en Rwanda is het stichten van een aantal scholen voor dove kinderen. Eerder was er weinig mogelijkheid voor dove kinderen en volwassenen om aan de samenleving deel te nemen.

gebarentaal

Wiljo Oosterom heeft in Nederland als docent gebarentaal gewerkt en was leerkracht in een school gespecialiseerd in het onderwijs aan dove kinderen. Deze kennis heeft ze stapsgewijs kunnen overdragen aan een groeiende aantal leerkrachten in de bovengenoemde landen. Door scholen op te richten voor dove kinderen lukt het hen nu ook van onderwijs te genieten, een vak te leren en zelfredzaam mee te kunnen doen in de samenleving.

In Afrika komt veel doofheid voor, veel meer dan bij ons. Dit komt om dat doofheid een bijwerking kan zijn door het gebruik van Malariamedicatie.
Dove en slechthorende kinderen hebben daar geen toekomst. Doofheid en slechthorendheid wordt vaak niet begrepen, maar uitgelegd als “achterlijkheid”, waardoor kinderen snel geïsoleerd raken en van hun toekomst worden beroofd.

Een van deze scholen “Casa des Sourds” (huis van de doven) ligt in het kustplaatsje Fass Boye in Senegal. De plaats zelf heeft geen schoon drinkwater meer – de oorspronkelijke putten zijn vervuild. Mensen worden ziek door het gebruiken van het water uit deze waterputten. De school voert drinkwater aan uit andere verre plaatsen. De opbrengst van Wandelen voor Water 2023 gaat naar “Silent Work” om voor deze school een installatie te betalen die de school met eigen zuiver water voorziet en evt. ook aan omwonende water kan verkopen.

de school: maison des sourds

Meer informatie vindt u ook op de website van “Silent Work”.
Wiljo Osterom – genaamd Woodi – heeft haar bijzondere levenspad beschreven in verschillende boeken. Allemaal het lezen waard. Je vindt onder haar naam de titels: “Kleur bekennen”, “Een sluier van Zand” en “Dromen van Water“. Hierin beschrijft ze in mooie taal hoe het is om als blanke westerse vrouw in een islamitisch, Afrikaans land te leven zonder oordeel en vol dankbaarheid.

Heeft u uw buurmeisje of -jongen gemist, toen zij/hij bij u aanbelde om zich te laten sponsoren voor hun 10-km-lange wandeling?
Geen ramp u kunt hier via de QR-code of via bijgaande link uw sponsorbedrag alsnog overmaken.